top of page

Actie voeren voor dieren! Welke groepen zijn er in Nederland?

Wil jij actie voeren voor de dieren, maar weet je niet goed welke organisatie bij je past? Hieronder vind je daarom een overzicht van verschillende actiegroepen waar je je bij zou kunnen aansluiten, als je hiernaar op zoek bent. Want waar staan die organisaties nou allemaal precies voor?

Kijk vooral bij welke actiegroep je jezelf comfortabel voelt, en kijk of je een keertje kennis kan maken. Of spring in het diepe en meld je meteen aan voor een actie! Vaak organiseren ze (zoom)meetings voor nieuwkomers, of kun je via Facebook de events in de gaten houden.

Ps. Vind je actie voeren te spannend of past het niet bij je? Er zijn nog veel andere manieren om dieren te helpen! Denk aan vrijwilligerswerk bij een sanctuary, asiel of dierenambulance. Of begin zelf een blog, instagram of iets anders om mensen bewust te maken van het dierenleed achter vlees, vis, eieren, zuivel, bont, proefdieren onderzoek, de jacht of broodfokkers!


 



Animal Rights komt op voor in gevangenschap levende dieren (zoals in de veehouderij en proefdieren), en voor dieren in het wild en hun natuurlijke habitat. Door middel van o.a. onthullende undercoverbeelden, onderzoekswerk, vreedzame acties en petities informeren ze over het leed van deze dieren, creëren ze bewustzijn en proberen ze de rechtspositie van dieren te verbeteren. Ze zijn actief in Nederland én België, en organiseren evenementen en bijeenkomsten om zoveel mogelijk mensen te betrekken en bewust te maken. Lees hier hoe jij kunt helpen.


De hunt saboteurs: een speciale actie groep van Animal Rights die vreedzaam demonstreren tegen de jacht. trekken er sinds 2015 op uit om te demonstreren tegen de jacht. In het weekend gaan ze erop uit om wilde dieren te beschermen tegen jagers.

Foto credits: Animal Rights





Actievoerders van the Save Movement staan dieren op weg naar de slacht bij, door de transportwagens vlak voor het slachthuis op te wachten. Zo'n actie wordt ook wel een vigil (= wake) genoemd. Waar mogelijk proberen ze de dieren nog enige liefde en aandacht of water te geven. Ze maken ook foto- en videomateriaal,waarmee ze de dieren een gezicht geven en aandacht kunnen vragen voor hun situatie. Op deze manier wordt het leed meer zichtbaar, en moedigen ze zo consumenten aan om te kiezen met hun hart en dus voor een plantaardige levenswijze.

Met sommige slachthuizen hebben ze goede afspraken waardoor er veel tijd en ruimte is om bij de dieren te komen. Het personeel zorgt ervoor dat de veewagens gedurende enkele minuten stilstaan, zodat wij contact met de dieren kunnen maken, ze kunnen fotograferen en ze eventueel water kunnen geven. Niet alle slachthuizen willen meewerken, op die locaties staan ze met borden en vlaggen om alsnog aandacht te vragen voor de dieren. Dit zijn emotioneel zware acties, geef jezelf veel rust en ruimte voor verdriet als je met een vigil meedoet.

Foto credits: Animal Save Nederland






Deze internationale beweging is in Nederland verdeeld in lokale groepen. Door middel van straatactivisme proberen ze consumenten bewust te maken van dierenleed. Dit gebeurt met een zogenoemde 'Cube of Truth'. In zwarte kleding en een 'anonymous' masker vormen de demonstranten een vierkante kring, en laten ze beelden van dierenleed zien. Een groep 'outreachers' gaat in gesprek met omstanders over de beelden. Naast deze cubes organiseren ze ook regelmatig workshops, evenementen en conferenties. Vind hier de actiegroepen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Zwolle, Enschede en Groningen.

Foto credits: Anonymous for the Voiceless





Een internationale organisatie die ook door middel van videobeelden de realiteit van dieren in de vlees-, ei-, zuivel- en bont industrie en in de jacht laat zien. Ze maken gebruik van (undercover)beelden uit slachthuizen en van ander dierenleed. Deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren. Door deze beelden op straat te laten zien en in gesprek te gaan met omstanders hopen ze mensen de waarheid over deze industrieën te laten inzien en ze te inspireren hier niet meer aan bij te dragen. Lees hier meer over de Earthlings Experience. Deze organisatie is momenteel minder actief omdat een deel van de leden de Kind Experience hebben opgezet (zie onderstaand).




Deze organisatie is opgericht vanuit de Earthlings Experience. In plaats van schokkende of zelfs traumatiserende beelden uit de industrie te laten zien, hebben ze gekozen voor minder grafische, kindvriendelijke beelden die de kijker aanzetten tot nadenken en tevens een beeld geven van een mogelijke plantaardige toekomst. Door het gesprek luchtiger en positiever in te gaan komt het gesprek met omstanders makkelijker op gang. Deze organisatie is vooral actief in Amsterdam. Je vindt ze hier.

Foto credits: The Kind Experience




Bite Back is een dierenrechtenorganisatie die campagne voert voor de rechten, het welzijn en de belangen van dieren d.m.v. geweldloze actie. Met onder meer directe acties en campagnes zetten ze zich in voor de erkenning en de eerbiediging van dierenrechten en hun recht op een leven dat gevrijwaard blijft van menselijke uitbuiting en onderdrukking. Bite Back wil een bijdrage leveren tot een maatschappij waarin bewustwording en met name bewuster consumeren het leven van dieren kan redden of op zijn minst de kwaliteit ervan kan verbeteren. Ze willen ook voorkomen dat dieren opgesloten en uitgebuit worden voor ‘amusement’ (zoals in dierentuinen en circussen), dat ze lijden en gedood worden voor wetenschappelijke experimenten, voeding, kleding, sport, traditie of jacht. Bite Back ziet de strijd tegen het speciësisme (discriminatie op basis van soort) als onderdeel van een bredere emancipatorische beweging. Opkomen voor de rechten van dieren en tegen het speciësisme, betekent ook de erkenning van en de bestrijding van de verschillende vormen van discriminatie en onderdrukking zoals seksisme, racisme, homofobie, evenals alle andere vormen van onderdrukking.

Foto credits: Bite Back






Sluit Vion! voert actie tegen het grootste slachthuis van Nederland: Vion in Boxtel. Ze brengen de misstanden aan het licht, en komen op voor zowel de dieren, de arbeiders, de omwonenden en het milieu (lokaal en elders). Dit doen ze door middel van acties, campagnes en het verspreiden van flyers en een krant.


Vion slacht dagelijks zo'n 20.000 varkens en daarnaast ook nog koeien. Vion maakt gebruik van flexwerkers, voornamelijk uit Oost-Europa (Polen, Roemenië, Hongarije, Bulgarije). Zij moeten het het zware, vieze en gevaarlijke werk doen, voor een minimumloon. Vion veroorzaakt enorme milieuvervuiling door het grootbrengen, vervoeren en het slachten van dieren. Volgens een studie van de New York University uit 2021 is hun uitstoot wel 7,5 % van de totale uitstoot van Nederland! Maar zelf rapporteren ze alleen het slachten waardoor hun uitstoot veel minder lijkt op papier. En er is nog veel meer mis met dit bedrijf. Lees hier meer.


Sluit Vion! is een coalitie van burgers en verschillende organisaties (Alle Dieren Vrij, Animal Rebellion, Vrije Bond Noord-Brabant, Autonomen Brabant, Earthlings NL en Cage Undefined)

Foto credits: Rachied Fotografie via Sluit Vion






De internationaal opererende Vegan Strike Group wil een einde maken aan het dierenleed binnen de entertainment industrie. door middel van vreedzame acties vragen ze aandacht voor het dierenleed bij o.a. stierengevechten, dolfijnenshows, hondenraces en de paardensport. Je hebt wellicht van ze gehoord door hun vele streak acties tijdens stiergevechten, de actie bij Efteling show Raveleijn of acties bij het Dolfinarium. Vegan Strike Group is opgericht door Peter Janssen, ook wel bekend als de Vegan Streaker vanwege zijn spraakmakende acties voor dierenwelzijn. Wees gerust, je hoeft niet uit de kleren om mee te kunnen doen met acties! Lees hier meer.

Foto credits: Vegan Strike Group





Stichting Konijn in Nood zet zich door middel van vreedzame acties in voor konijnen in de Nederlandse commerciële konijnen houderij. Momenteel zijn dat meer dan 336 duizend konijnen die lijden in deze industrie. Konijn in Nood bestaat uit enkel vrijwilligers en is volledig onafhankelijk. Ze werken wel samen met andere dierenrechtenorganisaties om de krachten te bundelen. Het uiteindelijke doel is hiermee een wettelijk commercieel konijnen fokverbod te realiseren, en deze industrie daarmee stil te leggen. Ze zoeken nog vrijwilligers voor hun informatiestand om voorbijgangers te informeren, en ook mensen die mee willen demonstreren bij acties. Meld je hier aan als vrijwilliger.

Foto credits: Konijn in Nood






Een politieke partij die zich niet alleen inzet voor de korte termijn belangen van Nederland, maar voor al het leven op deze planeet. Ze zorgen ervoor dat dierenrechten, natuur en milieu hoger op de politieke agenda komt, maar doen daarnaast nog veel meer: van mee lopen met demonstraties en klimaatmarsen, het organiseren van lezingen, workshops en filmavonden tot zwerfvuil opruimacties.


De Partij voor de Dieren blijft aandacht vragen de samenhang van de huidige problemen zoals op het gebied van klimaat, voedsel, economie, energie, dierenwelzijn en biodiversiteit.

Ze hebben afdelingen of werkgroepen in iedere provincie, en daarnaast ook vaak per stad. Lees hier hoe je mee kan doen.

Foto credits: Partij voor de Dieren




Dit zijn de bekendste, maar zeker niet de enige actiegroepen voor dieren! Heb jij nog een goede tip of toevoeging? Laat het me dan vooral weten.

 

Deze blog is uitsluitend gebaseerd op mijn bevindingen en is op geen enkele wijze gesponsord.

Comments


20210711-2_edited.jpg

Over mij

Mijn naam is Katinka, en ik deel in deze blog mijn tips en ervaringen als veganist. Ik hoop hiermee inspiratie en handvaten te geven voor wie ook (plant)aardiger wil gaan leven.

Categorieën

Volg je me al

op Instagram?

  • Instagram
  • Pinterest
bottom of page