top of page

Actievoeren voor het klimaat! Welke groepen zijn er in Nederland?


leden van Extinction Rebellion Nederland protesteren met borden en een megafoon
Foto: Extinction Rebellion Nederland

Maak jij je ook zorgen om het klimaat? Er zijn zoveel redenen om actie te voeren voor een betere wereld, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer! Daarom vind je hieronder een overzicht van verschillende klimaat organisaties waar je je bij zou kunnen aansluiten, als je hiernaar op zoek bent. Want waar staan die organisaties nou allemaal precies voor? Ik licht onderstaande organisaties verder toe in deze post:

  • Extinction Rebellion

  • Animal Rebellion

  • Climate Save Movement

  • Fridays For Future

  • Milieudefensie

  • Code Rood

  • Grootouders voor het Klimaat

Welke organisatie past bij mij?

Kijk vooral bij welke actiegroep je jezelf comfortabel voelt, en kijk of je een keertje kennis kan maken. Of spring in het diepe en meld je een keer aan voor een actie! Vaak organiseren ze (zoom)meetings voor nieuwkomers, of kun je via Facebook de events in de gaten houden. Sommige actiegroepen focussen zich meer op educatie en informeren. anderen meer op de energietransitie, of juist de plantaardige eiwittransitie als oplossing. Soms voeren ze actie op straat, of eisen ze juist verandering via de rechtbank. Hieronder vat ik kort samen waar elke organisatie voor staat, maar bekijk ook eens hun website of social media om een beter beeld te krijgen van hun campagnes.


Wat kan je doen binnen een organisatie?

Actiegroepen zoals de onderstaande zoeken altijd mensen om mee te doen met acties, maar nog liever vrijwilligers die wat tijd kunnen vrijmaken om te helpen met organiseren. Denk aan het opzetten van acties en campagnes, helpen met social media, persvoorlichting of op financieel of juridisch vlak, of het werven & integreren van nieuwe leden. Het is dus niet zo dat je perse de straat op moet om actie te voeren, je kan ook achter de schermen helpen. Er is altijd iets te doen, voor iedereen!


 

De bekendste klimaat organisaties in Nederland


Milieudefensie is een grote organisatie met veel leden en donateurs. Ook worden ze gesteund door de Nationale Postcode Loterij en het ministerie van Buitenlandse Zaken, waardoor ze een relatief groot budget hebben om grote, nationale campagnes op te zetten. Ook hebben ze twee internationale programma's lopen; één om olievervuiling en klimaatverandering te voorkomen en een ander programma om bossen en hun bewoners te beschermen. Ze strijden voor een eerlijke en groene wereld, en houden ze politici en bedrijven verantwoordelijk via wetgeving. Lees hier meer over hun reeds behaalde successen.



Extinction Rebellion Extinction Rebellion is een internationale beweging bestaande uit burgers die zich ernstig zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis. Door vreedzame, creatieve en disruptieve acties proberen ze de gevolgen van deze crises te stoppen. Ze eisen dat de overheid eerlijk is over de klimaatcrisis en doet wat nodig is om klimaatverandering en biodiversiteitsverlies tegen te houden. Daarnaast eisen dat burgers kunnen meebeslissen over de transitie door middel van een burgerberaad. Lees hier meer over hun eisen.



Animal Rebellion NL Animal Rebellion is een internationale beweging die is afgesplitst van Extinction Rebellion. Ze richten zich specifiek op de belangrijkste oorzaak van klimaatopwarming: de veehouderij en visserij. Ze voeren actie voor een eerlijk en duurzaam plantaardig voedselsysteem door middel van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid en (online) campagnes . Animal Rebellion eist dat de overheid en grote bedrijven eerlijk zijn over de impact van de veehouderij en visserij op het klimaat, en boeren helpen zo snel mogelijk de transitie naar een plantaardig systeem te maken. Lees hier meer over hun eisen en kernwaardes.

foto van een Animal Rebellion activist met een actiebord en een hond, zittend in het gras.
Foto: Animal Rebellion NL

Climate Save Movement Climate Save is onderdeel van Animal Save Movement.

Tijdens Climate Save acties laten ze beelden zien uit de veehouderij, die oorzaak is van ontbossing, water- en bodemvervuiling, broeikasgassen, waterschaarste en dode zee zones. Tijdens deze straatacties delen ze ook flyers uit en geven ze voorlichting over de link tussen de veehouderij en de klimaatcrisis. Hun doel is een einde aan de veehouderij te maken, en tevens herbebossing van de aarde en de uitfasering van fossiele brandstoffen te bewerkstelligen.


Fridays for Future bestaat uit scholieren en studenten die staken voor het klimaat. Geïnspireerd door Greta Thunberg staken en demonstreren deze jongeren voor een ambitieus klimaatbeleid dat de ongelijkheid in de samenleving verkleint (in plaats van vergroot). Tijdens hun acties en campagnes eisen ze dat er geïnvesteerd wordt in klimaatbanen, duurzame energie voor iedereen, lokale, ecologische productie van voedsel en gebruiksgoederen en een gratis, uitgebreid openbaar vervoersysteem.


FridaysForFuture demonstratie met een groot spandoek
Foto: FridaysForFuture Nederland

Code Rood is een organisatie van burgers die strijden tegen de fossiele industrie en haar macht. Door middel van burgerlijke ongehoorzaamheid voeren ze actie tegen grote bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de winning, verscheping en verbranding van fossiele brandstoffen, en tegen de overheden die deze bedrijven grenzeloos hun gang laat gaan. Lees hier meer over hun huidige Shell Must Fall! campagne.



Grootouders voor het Klimaat is een internationale beweging die de aarde leefbaar wil houden voor de volgende generaties. Ze roepen op tot een versnelde transitie naar een 100% duurzame energievoorziening. Die transitie is al aan de gang, en de Grootouders voor het Klimaat zetten zich hiervoor in. In Nederland zijn de Grootouders voor het Klimaat actief met Pleinbijeenkomsten, voorleesacties, lezingen en natuurlijk door ondertekening en uitreiking van het Manifest. Bekijk hier hun huidige campagnes.


Leden van Grootouders voor het Klimaat poseren met vlaggen en banners
Foto: Grootouders voor het Klimaat
 

Ik maak me wel zorgen om het klimaat, maar heb geen tijd om te helpen!

Het kan natuurlijk zo zijn dat je echt geen tijd vrij kan maken om te helpen, vanwege een drukke baan, kinderen, of een andere reden. Gelukkig kan je ook op andere manieren helpen. Like, deel, en reageer op hun social media posts, bijvoorbeeld via Twitter en Instagram. Of verweeg om een eenmalige of maandelijkse donatie te doen! Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld nieuwe leden werven, materialen aanschaffen, boetes of rechtzaken betalen.



Heb jij nog een goede tip of toevoeging voor deze lijst? Laat het me vooral weten.

 

Deze blog is uitsluitend gebaseerd op mijn mening of visie en is op geen enkele wijze gesponsord.

Comentários


20210711-2_edited.jpg

Over mij

Mijn naam is Katinka, en ik deel in deze blog mijn tips en ervaringen als veganist. Ik hoop hiermee inspiratie en handvaten te geven voor wie ook (plant)aardiger wil gaan leven.

Categorieën

Volg je me al

op Instagram?

  • Instagram
  • Pinterest
bottom of page