top of page

Duurzaam bankieren

Ik zat mijn hele leven bij de Rabobank, en had voor lange tijd geen idee dat daar iets mis mee was. Gelukkig kwam er de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor de niet duurzame beleggingen van de meeste Nederlandse banken. Heb jij geen idee wat jouw bank met je geld doet, of overweeg je al om over te stappen? Dan heb ik hieronder de beste twee opties voor je vergeleken, namelijk ASN Bank en Triodos Bank.


ASN Bank

Een online bank met een erg gebruiksvriendelijke app. Je kan potjes maken en een kasboek bijhouden. Ook is het geen probleem om meerdere spaarrekeningen te openen zonder bijkomende kosten. Het enige nadeel: geld storten kan alleen via enkele andere banken tegen betaling. Zelf gebruik ik ook ASN bank, en ik kan het absoluut aanraden.

Kosten: • Betaalrekening: v.a. € 22,80 per jaar

• Student/jongeren/junior: € 0

• Zakelijk: v.a. € 22,80 per jaar

• Rente: 0,01% per jaar

Bron: asnbank.nlTriodos

Ook een online bank met een eenvoudige maar overzichtelijke app. Ik ben zelf geen fan omdat ze nog steeds in dierenleed investeren, onder het mom van 'biologisch en kleinschalig'. Toch scoren zij al veel beter op duurzaamheid dan bijna alle andere banken (ABN, Rabobank en ING, I'm looking at you!) Nog een ander nadeel om rekening mee te houden: geld storten kan alleen via enkele andere banken tegen betaling.


Kosten:

• Betaalrekening: v.a. € 60 per jaar

• Spaarrekening: € 2 per rekening

• 18 tot 25 jaar: v.a. € 42 per jaar

• Zakelijk: v.a. € 150 per jaar


• Rente: 0,00%

-0,50% tot -0,70% rente bij saldo boven € 100.000.Hoe scoort jouw bank?


Dierenwelzijn:


Klimaatverandering:Mensenrechten:


Gender:


Oké, maar hoe werkt overstappen dan?

De Overstapservice is een initiatief van alle banken om het overstappen zo eenvoudig mogelijk te maken. Deze service stuurt al je bij- en afschrijvingen voor 13 maanden door naar je nieuwe rekening. Na 12 maanden krijg je een herinnering dat je overstapservice bijna afloopt.


Dat betekent echter niet dat alles geregeld is! Je moet namelijk wel zelf zorgen dat je jouw nieuwe rekeningnummer doorgeeft aan alle instanties en personen die geld naar jou bijschrijven of afschrijven. Ga hiervoor je transacties af en maak een lijstje. Denk aan officiële instanties, werkgever, verzekeraar, abonnementen, familie en vrienden. Vooral automatische incasso's die maar eens per jaar worden afgeschreven worden nog weleens vergeten.


Kijk voor alle informatie op de website van de Overstapservice. 

Disclaimer: deze blog is gebaseerd op mijn eigen mening en is op geen enkele wijze gesponsord.

Comments


20210711-2_edited.jpg

Over mij

Mijn naam is Katinka, en ik deel in deze blog mijn tips en ervaringen als veganist. Ik hoop hiermee inspiratie en handvaten te geven voor wie ook (plant)aardiger wil gaan leven.

Categorieën

Volg je me al

op Instagram?

  • Instagram
  • Pinterest
bottom of page