top of page

Duurzaam beleggen

Beleggen. Als je er nog niet zo bekend mee bent lijkt het behoorlijk ingewikkeld, en als je dan ook nog duurzaam wil beleggen zie je misschien door de bomen het bos niet meer. In het begin vond ik het mega spannend, maar ik was ook nieuwsgierig. Ik had namelijk al boeken gelezen over meer financiële vrijheid en passieve inkomens, en beleggen kwam hierbij altijd naar voren als een van de mogelijkheden om die financiële vrijheid te creëren (vrijheid die je bijvoorbeeld weer in vrijwilligerswerk of activisme kan steken)!

Ik ben daarom heel voorzichtig en met kleine bedragen begonnen met beleggen via Peaks en Semmie. Daarna heb ik ook een account bij DeGiro geopend en heb ik duurzame ETF's uitgezocht om in te beleggen. Later ontdekte ik pas dat de term duurzaam beleggen soms vooral greenwashing is, en dat er groot verschil is tussen duurzaam-, impact- of groen beleggen. Hier ga ik verder in het artikel dieper op in. Maar eerst even wat termen uitgelegd:

Wat zijn ETF's? ETF's zijn fondsen met allemaal verschillende bedrijven in hun mandje. Hiermee spreid je jouw risico meer dan wanneer je in één bedrijf belegt waar het goed of slecht mee kan gaan. Duurzame ETF's kan je herkennen aan een ESG of SRI score.


Wat zijn ESG scores?

Bedrijf of fondsen worden gescreend op duurzaamheid aan de hand van een ESG score, wat staat voor Environmental, Social & Governance. ESG fondsen sluiten geen sectoren uit, dus er kunnen in principe nog steeds bedrijven in fossiele brandstoffen met een duurzaam beleid bij zitten.

Bron: Thomson Reuters ESG Scores Guide


Wat zijn SRI scores?

SRI staat voor Socially Responsible Investing, waar strengere criteria worden gehanteerd dan bij ESG. Sommige bedrijven worden daarom uitgesloten.


Impact beleggen

Bij impact beleggen investeer je in een organisatie waar de impact boven de winst gaat. Je belegt in bedrijven die bijdragen aan de UN Sustainable Development Goals. Volgens dit onderzoek heb je echter meer positieve impact met gewoon beleggen en het rendement aan goede doelen te doneren, dan met impact beleggen. Food for thought dus..


Groen beleggen

Dan is er ook nog een verschil tussen duurzaam beleggen en groen beleggen. Kort gezegd gaat duurzaam beleggen over diverse ethische principes, dus ook maatschappij en welzijn. Groen beleggen gaat specifiek over het milieu, bijvoorbeeld door te investeren in hernieuwbare energie.


Kortom, duurzaam beleggen komt in vele vormen, en er spelen vele factoren mee. Wees daarom kritisch en kies aandelen of fondsen waar jij je prettig bij voelt.

 

Welke platformen zijn er?


Semmie

Met Semmie kun je heel toegankelijk duurzaam beleggen met gebruik van hun app. Je kan handmatig geld overmaken of een vast bedrag per maand via een automatisch incasso, ook met hele kleine bedragen. Semmie beheert de duurzame fondsen, dus je hoeft eigenlijk geen kennis van beleggen te hebben. Ik vind het een super fijne app om mee te beginnen.


• Als je Semmie ook wil uitproberen krijg je via deze link de eerste € 15 gratis.


Peaks

Peaks is ook een platform waar je op een hele toegankelijke manier duurzaam kan beleggen, je kan namelijk al beleggen met je wisselgeld. Je banktransacties worden namelijk naar boven afgerond en op je Peaks rekening gestort. Je kan ook instellen om bijvoorbeeld een euro per dag te beleggen. Via een automatisch incasso wordt het dan wekelijks (of maandelijks) van je rekening afgeschreven en belegd. Zij hebben het fonds in beheer, je hoeft alleen te kiezen hoe 'scherp' je wil beleggen - oftewel hoeveel risico je durft te nemen. Een mild portfolio bevat meer obligaties, wat als stabieler wordt ervaren. Wel zijn de kosten best hoog als je met kleine bedragen werkt (€1 per maand). Pas vanaf €2500 worden de kosten lager. Hier lees je meer over hun duurzame beleid.


• Ook voor Peaks heb ik een code voor € 5 gratis start-tegoed. Zo werkt het:

Download de Peaks app en maak een account aan. Vul daarna binnen 48 uur mijn code in: KATINS76I Kijk op https://bit.ly/actiecode-peaks voor meer info.DeGiro

Bij DeGiro beheer je jouw eigen portfolio. Je kunt op dit platform kiezen uit allerlei aandelen en ETF's. Zo kun je bijvoorbeeld aandelen van Beyond Meat of (duurzame) ETF's kopen.


• Via deze link krijg je € 20 gratis transactietegoed.BUX Zero

Bux Zero is een eenvoudige app waar je ook zelf kiest in welke aandelen of ETF's je investeert. De kosten zijn wat hoger dan bij DeGiro maar om te beginnen met beleggen is het wel veel toegankelijker. De keuze in aandelen en ETF's is wat beperkt. Ik heb deze app vooral omdat je beide een gratis aandeel krijgt wanneer je iemand uitnodigt. Je kan dit aandeel niet zelf uitkiezen, maar natuurlijk wel verkopen als je niet tevreden bent, en hier een duurzaam aandeel voor in de plaats aanschaffen ;)


• Meld je hier aan en ontvang ook een gratis aandeel.ASN Bank

Bij ASN Bank kan je kiezen tussen specifieke, losse fondsen of een mix fonds ('doelbeleggen'). Bij dit doelbeleggen kies je zelf het risico en de looptijd, en op basis daarvan wordt je geld voor je belegd. ASN biedt bijvoorbeeld ook een specifiek groenprojectenfonds en microkrediet fonds aan. Belangrijke selectiecriteria van ASN zijn biodiversiteit, mensenrechten en klimaat. Ook gaan ze het gesprek aan met bedrijven. Mijn indruk is dat je bij ASN écht duurzaam belegt, omdat ze strenge beoordelingscriteria hanteren. Lees hier meer over hun duurzame beleid.

Bron: ASN Bank


Triodos Je kan bij Triodos kiezen om in impactfondsen of themafondsen te investeren, of om aandelen van Triodos Bank zelf te kopen. Bij het impactfonds kies je een portefeuille van verschillende duurzame bedrijven en/of obligaties, en met een themafonds investeer je in een specifiek thema wat je belangrijk vindt. Triodos wordt zelfs donkergroen genoemd, omdat ze niet alleen bedrijven uitsluiten, maar ook het gesprek aangaan met zulke bedrijven. Je kan maandelijks al vanaf € 25, of eenmalig vanaf € 100 beleggen. Meer informatie over Triodos beleggen vind je hier.


Bron: TriodosBrand New Day

Via Brand New Day kan je niet alleen (duurzaam) beleggen, maar ook een pensioenfonds openen. Ze hebben geen app maar wel een fijne website waar je zelf de verhoudingen van je beleggingsportfolio samen kunt stellen. Ik heb zelf een pensioenfonds geopend omdat ik als ZZP'er niet automaticsh pensioen opbouw, en omdat pensioensparen bepaalde belastingvoordelen heeft. Lees hier meer over de de voor- en nadelen van pensioensparen. Of lees hier meer over hun duurzame fondsen.


• Open hier een beleggings- of pensioenrekening en ontvang de eerste € 15 gratis.Lendahand

Dit platform is een vorm van impact investeren, en werkt op basis van crowdfunding. Je investeert namelijk in duurzame projecten in ontwikkelingslanden, en dat kan al vanaf € 50. Ze hebben het over een rente van 7% maar let op dat het daadwerkelijke rendement vaak een stuk lager is. Lees hier meer over de werkwijze van Lendahand.Kosten

Wat belangrijk is om je te realiseren is dat elk platform kosten rekent per transactie en/of per termijn. Een klein verschil in kosten kan op de langere termijn best veel geld schelen! Lees je hier goed over in zodat je een bewuste keuze kan maken. Deze blog is dan ook alleen mijn ervaring, ga daarom zelf ook verder op onderzoek uit.


 

Vegan friendly aandelen en fondsen

Vegan aandelen liggen niet voor het oprapen, maar ik heb wat interessante opties gevonden! Naast vegan (friendly) bedrijven kun je bijvoorbeeld ook investeren in plantaardige grondstoffen. Let wel op dat veel grondstoffen, zoals soja, ook geleverd worden aan de vee-industrie..

Mocht je nog andere tips hebben, laat het me vooral weten!Verkrijgbaar bij DeGiro:

 • Beyond Meat (BYND)

 • Tattooed Chef (TTCF)

 • Eat Beyond Global Hldgs Inc.

 • Very Good Food Co. Inc.


Ook interessant:

 • US Vegan Climate ETF (VEGN)*

 • Plantx Life Inc (VEGA.CN)

 • Else Nutrition (BABYF)

 • Maple Leaf Foods (MLFNF)

 • SIMRIS (SIMRIS ALG)

 • Modern Meat (MEAT)

 • Burcon NutraScience (BUROF)

 • Laird Superfood (LSF)

 • Ingredion Incorporated (INGR)

 • SenzaGen (SENZA)

 • Else Nutrition (BABY)

*In het US Climate ETF fonds zitten voornamelijk bedrijven als Google, Apple, Alphabet. Het is dus niet zo vooruitstrevend als het klinkt!


 

Hopelijk heb je nu een iets duidelijker beeld van (duurzaam) beleggen en of het ook iets voor jou is. Voorlopig blijf ik met kleine bedragen beleggen en kijken of ik dit op een nog duurzamere manier kan bijstellen, en zal ik dit artikel gaandeweg aanvullen. Ook ga ik in de cryptowereld duiken, en nderzoeken of er duurzame cryptomunten bestaan. Spoiler alert: Bitcoin is dat absoluut niet!


Zie je nog iets wat niet helemaal klopt? Laat het me ook vooral weten. Deze blog is namelijk uitsluitend gebaseerd op mijn eigen ervaringen, en niet gesponsord. Wel bevat hij affiliate links. Dat betekent dat ik ook tegoed krijg wanneer jij via een link belegt met het gratis tegoed. Zo helpen we elkaar en ben ik super dankbaar wanneer je dit doet!


 

Meer weten? Mijn favoriete boeken/blogs/podcasts over beleggen:


 

Let op: Weet dat je met beleggen risico neemt, en dat je (een deel van) je inleg kúnt verliezen. Beleg alleen met geld wat je (op lange termijn) kunt missen!

1 Comment


Anja de Castro
Anja de Castro
Feb 25, 2021

Wat een fantastisch artikel! Precies waar ik naar op zoek was, héél fijn! Groetjes,

Like
20210711-2_edited.jpg

Over mij

Mijn naam is Katinka, en ik deel in deze blog mijn tips en ervaringen als veganist. Ik hoop hiermee inspiratie en handvaten te geven voor wie ook (plant)aardiger wil gaan leven.

Categorieën

Volg je me al

op Instagram?

 • Instagram
 • Pinterest
bottom of page